Zamestnávanie Rómov majú podporiť dva nové projekty

04.04.2010 Svidník

Svidník 4. apríla (TASR) – Priblíženie trhu práce osobám z marginalizovaných rómskych komunít formou vzdelávania, získania pracovných zručností a návykov je cieľom projektu \"Práca je dobro\".
Program realizuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím vo Svidníku s finančnou podporou Európskeho sociálneho fondu (ESF) v rámci Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Na jeho implementáciu budú môcť využiť nenávratné finančné prostriedky vo výške 174.021 eur.
V rámci projektu vznikne štúdia, ktorá má identifikovať súčasné možnosti trhu práce v Svidníckom okrese z pohľadu potrieb cieľovej skupiny. Účastníci absolvujú v priebehu jedného roka nácvik komunikačných zručností, ktoré majú zlepšiť ich schopnosti pri hľadaní zamestnania. Ďalšia aktivita je zameraná na teoretické a praktické vzdelávanie, na získanie manuálnych zručností v profesiách pomocný murár, tesár alebo betonár.
Na vzdelávaní sa zúčastní 25 dlhodobo nezamestnaných, ktorých vyberajú v spolupráci s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.
\"Finančné prostriedky využijeme na zaplatenie lektorov, nákup učebných pomôcok, stavebného materiálu a náradia potrebného na odborný výcvik k jednotlivým profesiám, odevy a ochranné pracovné prostriedky, \" povedala dnes pre TASR predsedníčka združenia Halina Hakunová. Dodala, že ich zámerom je podporovať všetky ľudské zdroje ohrozené sociálnym vylúčením na trhu práce, ako aj podniky, ktoré vytvárajú pre týchto ľudí pracovné miesta.
Projekt s podobným cieľom s názvom \"Cestou vzdelávania k trhu práce\" bude do konca marca 2011 realizovať aj nezisková organizácia NÁŠ DOM, n.o. , Svidník. Zúčastní sa na ňom 25 obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity obce Varadka a blízkeho okolia v Bardejovskom okrese. Zámer bol rovnako podporený z ESF, ktorý na jeho realizáciu poskytol nenávratné finančné prostriedky vo výške 187.633 eur.
 

Vyberte región